Kofffie- en theebedrijf Douwe Egberts houdt het voor gezien met de exploitatie van eigen winkels in Nederland.
Duizenden Douwe Egberts punten gespaard en vervolgens je koffielepeltje ophalen bij de D.E.-winkel is binnenkort verleden tijd.
De bekende koffieproducent sluit op korte termijn haar winkels en brengt de verkoop onder bij de Blokker. Ook een kopje koffie drinken in het D.E. Café is voortaan verleden tijd. De Nederlandse koffieproducent wil voortaan doen waarvoor ze is opgericht: Koffie maken en verkopen.
Marktleiderschap luxe koffie in gevaar?
Volgens Norbert Capetti, manager communicatie bij Douwe Egberts sluiten de winkels niet enkel om bedrijfseconomische redenen. “Douwe Egberts wil dichter bij haar klanten komen in plaats van dat de klanten ons moeten opzoeken. De Blokker zit bij iedereen om de hoek,”zegt hij desgevraagd tegenover Z24..
Ook de sluiting van de twaalf D.E Cafés waarvan er tien gevestigd zijn in de D.E. Winkels is een opmerkelijke stap. In 2011 nam het toenmalige moederbedrijf van Douwe Egberts, Sara Lee, 35 vestigingen van de Coffee Company over. Het doel was om tezamen met de DE Café’s marktleider te worden bij de luxe koffie-bars in Nederland en zo het snel oprukkende Starbucks te verslaan.
Volgens de D.E. zegsman blijft het merk Coffee Company sterk aanwezig op de luxe koffiemarkt maar is van overname van de twaalf D.E. Cafeś voorlopig geen sprake. "Deze gaan op korte termijn dicht, zegt hij."
Productie koffie en thee
Douwe Egberts is marktleider in Nederland op het gebied van koffie en thee in de detailhandel en de bedrijfsmarkt. Het bedrijf, dat in handen is van een Duitse investeringsmaatschappij, kondigde afgelopen mei een fusie aan met het Amerikaanse voedingsmiddelenconcern Mondolez, die zijn drankentak afstoot.
Het bedrijf wil zich puur gaan toeleggen op de productie van koffie en thee. Een eigen winkelnetwerk past daar niet bij.
Door de samenwerking met Blokker is wel het voortbestaan van het spaarprogramma verzekerd. De waardepunten op de verpakkingen koffie en thee bestaan sinds de jaren '20 van de vorige eeuw. Het is daarmee het oudste, nog actieve spaarsysteem in zijn soort van Nederland.
Bron: Z24/ANP
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl